Het maken van een tour - snelgids

Afdrukken

Dit document beschrijft hoe u een audiotour kunt maken. Van een lege site tot een volledig functionele audiotour op de Podcatcher.

Dit document gaat ervan uit dat u een account heeft voor de Podcatcher Portal en ingelogd bent. Als u nog geen acount heeft, volg dan de instructies voor het aanmaken van een account via een uitnodigingslink.

Mobiele Website

Voordat we beginnen met de how-to-fit, laten we eerst de stappen bespreken die je moet nemen tijdens het maken van een tour.

Eerst moeten we ervoor zorgen dat de gegevens van uw site correct zijn. Dit helpt ons niet alleen enorm wanneer we u moeten helpen, maar het is nog belangrijker dat we bezoekers ook laten weten wat uw contactgegevens zijn, zodat ze u daadwerkelijk kunnen bezoeken. Deze gegevens worden getoond in de Podcatcher App, MapMyVisit, en op guideid.com.

Daarna kunnen we beginnen met het maken van de basis van de audiotour. We maken de relevante Stops, vullen hun gegevens in en voegen de Clip flow toe.

Als dat klaar is, zetten we het audioscript in de Clips en exporteren we die scripts voor de studio om op te nemen.

Als de studio hun audiobestanden terugstuurt - met de juiste bestandsnamen - importeren we ze allemaal in één keer.

De volgende stap is het toevoegen van Triggers - in dit geval IDentifiers en Start IDentifiers - aan de Tour zodat de Stops kunnen worden gespeeld.

Tot slot zullen we alles publiceren zodat de Podcatcher de inhoud kan gebruiken.

Startpagina van de Portal

Dit is de pagina die u wordt gepresenteerd bij het navigeren naar de Podcatcher Portal als je er ingelogd bent. Aangezien we een Tour aan het bouwen zijn, klik je op het TourEditor icoontje.

Rondleidingen, stops, clips in een oogopslag

Een site bevat audiotours verdeeld en georganiseerd in Tours. Tours worden vaak gebruikt om het publiek te onderscheiden of om verschillende audiotours te onderscheiden. Zo kan er bijvoorbeeld een Tour voor volwassenen en een Tour voor kinderen zijn. Wanneer een Tour wordt gestart, worden alleen de IDentifiers die in die Tour zijn gekoppeld, herkend door een Podcatcher, maar een IDentifier kan worden gekoppeld aan meerdere Tours. Zo kunnen de Tours voor volwassenen en voor kinderen bijvoorbeeld dezelfde IDentifiers hebben, maar dan met verschillende audio voor elk museumstuk.

Het is mogelijk om meerdere Tours te bouwen voor een site in de TourEditor. Een Tour bestaat uit een aantal 'Stops'. Een Stop is meestal een object in het museum, maar kan ook een ruimte zijn, of een introductie of een welkomstboodschap.

Een Stop bestaat uit ten minste één geluidsfragment (of alleen Clip). Meerdere Clips kunnen op verschillende manieren aaneen gesloten worden. Zo kunnen bijvoorbeeld twee Clips worden verbonden met een automatische overgang, zodat de tweede Clip begint te spelen nadat de eerste is voltooid. Een andere manier is door gebruik te maken van A/B/C-keuze-Clips, waarbij bezoekers op de corresponderende knop op de Podcatcher drukken om door te gaan naar een bepaalde Clip.

Clips bevatten de taalgegevens voor alle talen in de Tour, zowel audio als tekst (die ook worden gebruikt in de Podcatcher App en MapMyVisit). Wanneer de inhoud van de ene taal ontbreekt, zal de Podcatcher proberen terug te vallen op een andere taal.

Stops zijn gekoppeld aan triggers (IDentifiers), dus wanneer de corresponderende code door de Podcatcher wordt ontvangen, zal deze beginnen met het afspelen van de eerste Clip van de Stop. Vanaf daar zal de Podcatcher de verbindingen volgen totdat er geen Clips meer te spelen zijn.

Om een Tour te starten moet een speciale IDentifier worden geactiveerd: een Start IDentifier. Er moet één Start IDentifier zijn voor elke taal in de Tour, om de Tour (en alle Clips daarin) in die taal te starten. De Podcatcher laat de bezoeker ook weten in welke taal de Tour is gestart, door een Clip te spelen zoals 'U heeft gekozen voor Nederlands' en 'U heeft gekozen voor Engels'.

Sommige onderdelen in de TourEditor kunnen een afbeelding bevatten: Sites, Tours, Stops en Clips. Zoals gezegd worden deze afbeeldingen gebruikt in de Podcatcher App en in ons bezoekersplatform MapMyVisit. De Podcatcher heeft niet de mogelijkheid om afbeeldingen weer te geven.

Componenten kunnen ook vertaalde teksten bevatten (zoals Stop titel en Clip audio script), die ook worden gebruikt in de Podcatcher App en MapMyVisit. De Podcatcher kan geen tekst weergeven (tenzij je het label telt).

De tour lijst

Hier ziet u al uw bestaande audiotours. Enigszins verrassend is dat deze lijst leeg is als je voor het eerst begint. Laten we een Tour toevoegen.

Klik op [ + Add Tour ]
Er verschijnt een pop-upscherm.

Titel: Geef het een naam die zinvol is voor jezelf en je collega's.

Inhoudelijke talen die in deze tour worden gebruikt:
Vrij eenvoudig. Talen kunnen later worden toegevoegd of verwijderd, in het tabblad 'Algemeen' van de Tour.

Platforms: Wordt deze tour gepubliceerd voor de Podcatcher, App of MapMyVisit? Dit kan ook achteraf nog gewijzigd worden, ook op het tabblad 'Algemeen' van de Tour.

Creëer standaard stops: Wanneer u dit controleert, worden er enkele standaardstops gemaakt in de tour. Deze stops kunnen later worden verwijderd, maar ze kunnen niet automatisch achteraf worden toegevoegd.

Na het klikken op [Toer toevoegen]...zult u zien dat de lijst met rondleidingen is bijgewerkt en dat de lijst die u zojuist heeft gemaakt, verschijnt.

Klik nu op de nieuwe tour om deze te bewerken. De TourEditor toont de (lege) lijst met stops in de tour.

Stops toevoegen

Nu we een Tour hebben om inhoud aan toe te voegen, laten we een Stop toevoegen om inhoud aan toe te voegen.

Om een nieuwe stop te maken:

• Klik op de Stop toevoegen knop.
  • Kies Creëer nieuwe voor een nieuwe.
  • Klik op de Volgende... knop.

• Voer de Stop-titel in en klik op Opslaan & Bewerken.

Clip flow-editor

Na het aanmaken van de Stop en het klikken op Opslaan & Bewerken (of door te klikken op de naam in de lijst), verschijnt dit scherm. Hier kunt u de flow van de Clips bewerken.

Een Stop bevat minstens 1 Clip. Wanneer slechts één audiofragment aan de bezoeker moet worden gepresenteerd (zoals in dit voorbeeld), is één clip voldoende.
Om een clip te bewerken kunt u dubbelklikken op de clip, of de [Edit Clip] als je er één hebt geselecteerd.

Om meer te lezen over de mogelijkheden en functies van de Clip Editor, kunt u het volgende lezen het bijbehorende artikel.

Clip bewerken

Taal & inhoud

Het tabblad Taal & Inhoud is het belangrijkste tabblad voor een clip en ook de pagina die u ziet als u een clip bewerkt en de audio upload.

Vertalingen

De pagina is verticaal verdeeld om de talen links en rechts te scheiden. De taal die aan beide zijden wordt weergegeven, kan worden gewijzigd met behulp van het dropdownmenu waarin ze worden weergegeven. Als alternatief, om de plaatsen van de twee actieve talen te verwisselen, kunt u gebruik maken van de [ ] knop.

Het wijzigen van tekst in één taal, en vervolgens het wijzigen van welke taal wordt weergegeven, heeft geen invloed op de nu onzichtbare wijzigingen die u hebt aangebracht. Als u in deze situatie op de knop Opslaan klikt, worden alle taalgegevens voor die pagina opgeslagen, inclusief de verborgen gegevens.

Titel (taalneutraal): Bewerk de titel van deze clip. Handig in de clip-editor, waar het getoond wordt. Deze titel wordt ook gebruikt in Analytics, waar u kunt zien hoe uw bezoekers de audiotour gebruiken.
Titel: Vertaalde titel van deze clip. Deze wordt gebruikt in de App & MapMyVisit. Voor Podcatcher-only Tours kan dit leeg gelaten worden. Indien deze leeg wordt gelaten, wordt de taalneutrale titel gebruikt.
Script voor studio: Script voor deze clip. Dit is de tekst die verschijnt in de scriptexport die je naar de opnamestudio stuurt.
Script voor publiek Deze tekst wordt getoond in de App & MapMyVisit voor deze clip. Als u deze tekst leeg laat, wordt het hoofdscript gebruikt. Als deze Stop alleen voor Podcatcher is, kan deze leeg worden gelaten.
Audio: Dit bevat het geluidsfragment voor deze clip in deze taal.

Audio-uploads

Om inhoud op de Podcatcher te krijgen, moet je deze eerst uploaden naar de Portal. Het uploaden gebeurt zonder dat je erop hoeft te wachten. Zodra het bestand door de server is ontvangen, zal het op de achtergrond werken. Wanneer de verwerking klaar is, zal het bestand beschikbaar komen voor previewing in de TourEditor en de Podcatcher Portal houdt het originele bestand beschikbaar voor u om te downloaden.

Optioneel; scripts naar een studio sturen

Wanneer je je Tour hebt gebouwd, Stops hebt toegevoegd en de Clip flow met alle scriptteksten op zijn plaats hebt gezet, kun je alle tekst uit die Tour exporteren om deze naar een opnamestudio te sturen. U kunt een export maken voor elke taal in een Tour.
Ga naar de Tour, en open de Scripts exporteren tabblad.

Het eerste deel bevat relevante algemene informatie over de tour, zoals wat het audioformaat moet zijn.
Daaronder wordt bij elke stop en elke Clip het script getoond. Klik op de [Afdrukken script] knop om een printervriendelijke versie te krijgen om deze gemakkelijker naar de relevante partijen te sturen. Als u het wilt opslaan als een .PDF-bestand in plaats van het af te drukken, ondersteunen de meeste browsers dit door te kiezen voor "print to file" of iets dergelijks als een printer.

Wanneer de studio de genoemde bestandsnamen gebruikt voor het opslaan van het audiofragment, kunnen de audiobestanden eenvoudig in de juiste clip/taal worden geïmporteerd.

Audio importeren vanuit de studio

In de lijst van Tours kunt u klikken op de Acties knop. Hierdoor wordt een menu onthuld met een optie om audio importeren vanuit de studio.

Bij het klikken op [Upload audio] knop, verschijnt er een popup waarin u meerdere bestanden tegelijk kunt uploaden.

Als alternatief is het gebied rechts van deze knop een "druppelzone". Audiobestanden kunnen op deze zone worden gedropt om te uploaden.
Dit werkt alleen als bestandsnamen worden gebruikt zoals vermeld in de scriptexport.

Triggers (IDentifiers)

Om de Podcatcher een stop te laten afspelen als de bezoeker zich op een bepaalde locatie bevindt, moet een Podcatcher een 'trigger' (startsignaal) ontvangen om te weten welk audiobestand moet worden afgespeeld. De meest voorkomende trigger is een IDentifier die in de buurt van een kunstwerk wordt gefixeerd. In de TourEditor moet u de code van de trigger toewijzen aan die Stop, zodat de Podcatcher de relevante audio weet af te spelen wanneer hij die code ontvangt.
IDentifiers worden verzonden met een ingebouwde code, die (via infrarood) naar de Podcatchers wordt verzonden. Daarom kunnen de meeste triggers pas worden toegewezen als u de IDentifiers ontvangt (omdat hun codes op een sticker op de achterkant staan).

Triggers aan Stops toewijzen

Alle Stops die gebruikt moeten worden voor de Podcatcher moeten een trigger toegewezen krijgen, anders zijn ze niet toegankelijk. Om een trigger toe te voegen gaat u naar de Triggers tabblad van de stop (of klik op [Edit triggers] in de stoplijst). Klik op de Toevoegen... om een trigger toe te voegen.

De meest voorkomende triggers zijn:

• Object IDentifiers. Dit zijn de IDentifiers die je bij een kunstwerk plaatst, bij de ingang van een kamer, enzovoort.
  • Start IDentifiers. Dit is een IDentifier die we gebruiken om de audiotour in een taal te starten. Daarom heeft elke tour minstens één Start IDentifier nodig voor elke taal. Lees hier meer over Start IDentifiers.

Publiceren van de Tour

Publiceren betekent dat de inhoud van de Tour beschikbaar wordt gesteld aan de Podcatcher (en/of de Podcatcher App en/of MapMyVisit). Na publicatie worden de Podcatchers de volgende keer gesynchroniseerd met de inhoud. Er kunnen meerdere Tours beschikbaar zijn op een Podcatcher, zodat u zowel een gewone Tour als een kindertour in dezelfde taal kunt krijgen.

Hoe de gegevens te publiceren

Voor de Tour die u wilt publiceren, gaat u naar Publish tabblad (of klik op de statuskolom publiceren in de Tourlijst om er te komen).

Bovenaan de pagina vindt u een samenvatting van wat wel en wat niet gepubliceerd wordt naar de beschikbare publicatiebestemmingen (Podcatcher, Podcatcher App, MapMyVisit). Als er staat dat er enige inhoud ontbreekt, betekent dit niet dat de Tour niet toegankelijk zal zijn, alleen dat de inhoud ontbreekt en niet beschikbaar zal zijn. Als u op een van de berichten klikt, ziet u welke Stops/Clips er ontbreken, met handige links naar de pagina om deze te repareren. Uiteindelijk is het echter allemaal aan jouw oordeel: dit zijn gewoon berichten die je helpen om de Tour zo goed mogelijk te maken.

Wanneer u klikt op Publishzal de Tour worden voorbereid om ter beschikking te worden gesteld aan de betreffende publicatiebestemmingen.

Synchroniseer uw inhoud

Om de nieuwe inhoud te synchroniseren met uw Podcatchers, moet er bij/op de hand-out desk een Sync Console of Syncbox aangesloten worden op de Dockingstations, de stroom en het internet. Afhankelijk van uw contract leveren wij deze of kunt u zelf een PC installeren. Wanneer alle hardware is aangesloten, zal de dagelijkse automatische synchronisatie uw Podcatchers controleren en de nieuw gepubliceerde Tour aan de Podcatchers toevoegen. Als u niet wilt wachten tot de automatische synchronisatie begint, kunt u een handmatige synchronisatie starten door op de Sync-knop in de zijbalk te klikken.

Hier kunt u al uw Sync Consoles/ Syncboxen zien, met de informatie over wat er is gebeurd tijdens de laatste synchronisatie, evenals wanneer de server voor het laatst statusupdates heeft ontvangen, enzovoort. Klik op de [Sync now] om, u raadt het al, de gegevens van de servers te laten ophalen en te verspreiden naar de Podcatchers.

Test uw tour

Als de Sync klaar is en alle Podcatchers groen branden, zijn ze klaar voor gebruik. Neem een Podcatcher uit het Dockingstation, activeer deze met de aangewezen start IDentifier en test of alles werkt zoals vereist.

Als het niet werkt, kunt u de Podcatcher synchronisatiefouten pagina of ga terug naar de homepage en bekijk de veelgestelde vragen.